projecten & programma's van Huize Aarde

jaar

naam

programma's, projecten & activiteiten

1991-1992

Pesticidenafval in Polen

Inventarisatie en internationale publicatie over zeer giftig pesticidenafval in Polen. Verspreid over heel Polen zijn enkele honderdduizenden tonnen pesticidenafval begraven. Deze stoffen vervuilen het grond- en drinkwater, en zijn daardoor een risico voor het ecosysteem en de samenleving.

 

 

1993-1994

 

 

 

Een kind een wereld


Ieder kind heeft een eigen verhaal

De ontwikkeling van educatief materiaal, waarin kinderen uit verschillende culturele, sociale en economische omstandigheden vertellen over hun leven van alledag.
In het opdrachtenboek worden deze persoonlijke verhalen geplaatst in de mondiale milieu- en ontwikkelingsproblematiek en verwerkt tot oefeningen in allerlei basisvaardigheden.

1994-1997

Behoud regenwoud Nigeria

Projectevaluaties, haalbaarheidsstudies en projectplanning, ten behoeve van de bescherming van enkele van de laatste restanten regenwoud in Nigeria, waaronder het vlak bij Lagos gelegen Omo Forest Reserve, waarin nog bosolifanten, buffels, chimpansees en een endemische apensoort voorkomen.

 

1998-heden

 

De stem van water

Medewerking aan de verspreiding van de Breurram. De Breurram is een hydraulische pomp die, gebruik makend van waterkracht, in staat is water naar grote hoogtes en over lange afstanden te verpompen. De pomp, ontwikkeld door de Enschedese arts Gert Breur, is een goed voorbeeld van een duurzame techniek. De pomp is tegen geringe kosten (ongeveer € 50) eenvoudig zelf te monteren.

2000-heden

Programma Groene Gezondheidszorg

De ontwikkeling van verschillende demonstratieprojecten voor het vaststellen en verminderen van de milieu- en gezondheidsrisico’s in de gezondheidssector. Betrokken groepen zijn met name instellingen voor gezondheidszorg, hoger onderwijs en onderzoek. Alle betrokkenen worden tot samenwerking gestimuleerd. Voor duurzame oplossingen wordt kennis uit verschillende invalshoeken bijeengebracht.

2001-2008

Groene Ziekenhuizen

Groene Ziekenhuizen richt zich op bevorderen van een duurzame cultuur in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen. Doordat een instelling als een ziekenhuis midden in de samenleving staat, genereert een verandering in hun bedrijfscultuur veranderingen in andere sectoren van de samenleving. Afhankelijk van de lokale omstandigheden worden concrete onderwerpen aangepakt. Nadruk ligt, bijvoorbeeld, op vermindering van het infectierisico of vermindering van gevaarlijke stoffen die binnen de sector worden gebruikt. Activiteiten zijn ontwikkeld in ziekenhuizen in Nederland en Zuid Amerika.

 

 

2001

 

 

 

Hospitales Verdes Venezuela


Het schoonmaakpersoneel van een
Zuid-Amerikaans ziekenhuis brengt alle
soorten risico’s in kaart.

Dit jaar is het project Hospitales Verdes in een 400 jaar oud Venezolaans ziekenhuis uitgevoerd. Het personeel van het ziekenhuis werkt onder stressvolle omstandigheden en komt daarnaast dagelijks in contact met gevaarlijke stoffen en andere veelal vermijdbare risico’s. Tijdens het project werd het personeel op een praktische manier ondersteund bij de introductie van een intern milieubeheer, zoals de verbetering van de omgang met industriële stoffen en afval.

 

2003-heden

 

Elektronisch Informatiecentrum Stoffen (EIS)

Het Elektronisch Informatiecentrum Stoffen (EIS) is bedoeld voor een breed publiek. EIS biedt informatie over de risico's van industriële stoffen die gebruikt worden tijdens de zorg voor gezondheid in zorginstellingen en thuis. Ook worden oplossingen aangereikt om de risico's te verminderen.

2003-2004

Pilot Groene Gezondheid


Studenten van de Saxion Hogeschool

Met medewerking van studenten en docenten van de Saxion Hogescholen te Enschede is onderzoek verricht naar de gevolgen voor milieu, gezondheid en samenleving van enkele stoffen die toegepast worden tijdens de zorg voor de gezondheid. De resultaten zijn op deze website gepubliceerd.

2005-heden

medewerkers van waterschappen
analyseren de medicijnketen

Met het doel milieuvervuiling met humane en veterinaire geneesmiddelen(resistentie) en andere middelen voor persoonlijke verzorging op de agenda te krijgen, wordt met Groene Gezondheid een groot aantal kennisvragen binnen dit thema verkend. Hiertoe wordt samengewerkt met docenten en studenten van hogescholen en universiteiten, met overheden en andere instellingen en organisaties in Nederland. Meer inzicht is verkregen in omvang, lot en gevolgen van humane en veterinaire medicijnen in bodem, water, lucht en voeding. Meerdere instellingen hebben het onderwerp op de agenda gezet en werken vervolgstappen uit voor een brongerichte en ketenbrede aanpak. Groene Gezondheid is een middel om op praktisch samen te werken aan duurzame ontwikkeling in het algemeen en duurzaam hoger onderwijs in het bijzonder.