burgers in een duurzame samenleving
Het individu maakt de maatschappij |
Iedere persoon, onafhankelijk van zijn of haar karaktereigenschappen, kwaliteiten, handicaps, kennis, ervaring, doelen, positie of functie, is een burger. Afhankelijk van de situatie neemt een burger de verantwoordelijkheid op zich voor beslissingen over verschillende aspecten van het leven, bijvoorbeeld, voedingspatroon, koopgedrag, opvoedingsrol, omgang met anderen, beroep. Verschillende beslissingen hebben een verschillende reikwijdte: persoonlijk, directe sociale omgeving, lokale, regionale, of (inter)nationale gemeenschap. In de mate waarin een persoon zich deel voelt van een gemeenschap, verandert de reikwijdte van de verantwoordelijkheden en beslissingen. |
Ook zijn wij eraan gewend anderen verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van ons handelen. Schade veroorzaakt door privé-personen wordt veelal door de samenleving als geheel gedragen. Hoe meer anderen de gevolgen van ons gedrag (als individu, organisatie of bedrijf) dragen, hoe meer risico we nemen. Dit verschijnsel wordt “moreel risico“ of “moreel wangedrag” genoemd.
Een burger in een duurzame samenleving vertoont een maatschappelijk verantwoord gedrag. Dit betekent dat hij/zij in de eerste plaats als individu en ook als professional, de eigen besluitvorming laat sturen door het voorkómen van ongewenste sociale en ecologische neveneffecten.